CHŁODNICTWO

Chłodnictwo jest działem techniki zajmującym się odprowadzaniem ciepła ze środowiska w celu uzyskania i utrzymania temperatur niższych od temperatury otoczenia.

Najważniejszym obszarem zastosowań chłodnictwa jest utrwalanie, przechowywanie i transport łatwo psujących się artykułów spożywczych. Technika chłodnicza pozwala zachować produkty w pierwotnym stanie świeżości, bez zmiany smaku, koloru, czy zawartości witamin.

Ważnym elementem dbania o jak najdłuższe utrzymanie walorów warzyw i owoców jest przechowywanie ich w kontrolowanej atmosferze. Obniżenie temperatury otoczenia, zmniejszenie koncentracji tlenu i podwyższenie koncentracji dwutlenku węgla w atmosferze znacznie spowalniają proces negatywnych zmian zachodzących w tkankach roślinnych.

Oferujemy szeroką gamę usług: od doboru urządzeń, poprzez dostawę, montaż, uruchomienie oraz serwis i ewentualna naprawa urządzeń chłodniczych i mroźniczych, a także instalacji z kontrolowaną atmosferą.